نماز غفيله
س 131_ نماز «غفيله» چيست و چند ركعت است؟
ج ـ يكي از نمازهاي مستحب نماز غفيله است كه بين نماز مغرب و عشا خوانده مي شود.
س 132_ نماز غفيله چگونه خوانده مي شود؟
ج ـ در ركعت اول آن بعد از حمد به جاي سوره اين آيه را بخواند: « وذالنون اذ ذهب مغاضبا فظن ان لن نقدر عليه فنادي في الظلمات ان لا اله الا انت سبحانك اني كنت من الظالمين فاستجبنا له و نجينّاه من الغم و كذلك ننجي المؤمنين» و در ركعت دوم بعد از حمد به جاي سوره اين آيه را بخواند: « و عنده مفاتيح الغيب لا يعلمها الا هو و يعلم ما في البر و البحر و ما تسقط من ورقه الا يعلمها و لا حبّة في ظلمات الارض و لا رطب و لا يابس الا في كتاب مبين».
س 133_ در قنوت چه دعاهايي بخواند؟
ج ـ در قنوت آن بگويد: «اللهم اني اسئلك بمفاتح الغيب التي لا يعلمها الا انت ان تصلي علي محمد و آل محمد و ان تفعل بي كذا و كذا » و به جاي كلمه كذا و كذا حاجتهاي خود را بگويد سپس بگويد: «اللهم انت ولي نعمتي و القادر علي طلبتي تعلم حاجتي فأسئلك بحق محمد و آله عليه و عليهم السلام لما قضيتها لي».
چگونه باید افراد خانواده را براى خواندن نماز صبح بیدار نمود؟
در این مورد کیفیت خاصى در رابطه با افراد خانواده وجود ندارد
نماز و روزه کسانى که به گروهها و طایفههاى مختلفى منسوب هستند و نسبت به هم بغض و حسد و حتى دشمنى بدون دلیل دارند، چه حکمى دارد؟
براى مکلّف اظهار حسد و کینه و دشمنى با دیگران جایز نیست، ولى این امور باعث بطلان نماز و روزه نمىشود
اگر رزمندهاى در جبهه به علت شدت درگیرى قادر بر قرائت فاتحه یا سجده و یا رکوع نباشد، چگونه باید نمازش را در آنجا بخواند؟
باید به هر نحوى که برایش امکان دارد، نماز بخواند. اگر قادر بر انجام رکوع و سجده نیست، ایماء و اشاره به جاى رکوع و سجود کافى است
پدر و مادر به فرزندانشان در چه سنى احکام شرعى و عبادات را باید تعلیم دهند؟
مستحب است که ولىّ اطفال احکام شرعى و عبادات را پس از رسیدن آنان به سن تمیز به ایشان یاد دهد
بعضى از رانندگان اتوبوسهاى مسافربرى که بین شهرها رانندگى مىکنند، به نماز مسافران اهمیتى نمىدهند و به تقاضاى آنان براى توقف اتوبوس جهت اداى نماز، توجهى نمىکنند، لذا گاهى نماز مسافرین قضا مىشود. وظیفه رانندگان اتوبوسها دراینباره چیست؟ مسافران نسبت به نمازشان چه وظیفهاى دارند؟
بر مسافران واجب است که در صورت خوف از فوت وقت نماز، از راننده بخواهند که اتوبوس را در مکان مناسبى متوقف نماید، و بر راننده اجابت درخواست آنان واجب است، و اگر به علت عذر مقبول و یا بدون دلیل از توقف اتوبوس خوددارى کند، در این صورت تکلیف مسافران اگر خوف فوت وقت داشته باشند این است که نماز را در اتوبوس در همان حال حرکت بخوانند و تا آنجا که امکان دارد جهت قبله، قیام، رکوع و سجود را رعایت کنند
آیا مقصود از این گفته که «شارب خمر تا چهل روز نماز و روزهاش نماز و روزه نیست»، این است که در این مدت بر او واجب نیست نماز بخواند و بعدا باید آنها را قضا کند؟ یا اینکه مقصود جمع بین قضاء و اداء است و یا آنکه قضاى آنها بر او واجب نیست بلکه اداء کافى است، ولى ثواب آن از نمازهاى دیگر کمتر است؟
منظور این است که شرب خمر مانع از قبول نماز و روزه است، نه اینکه با شرب خمر وجوب اداى نماز و روزه ساقط شود و قضاء واجب گردد یا جمع بین اداء و قضاء لازم شود
اگر مشاهده کنم که شخصى بعضى از افعال نمازش را اشتباه انجام مىدهد، وظیفه شرعى ام چیست؟
در این مورد چیزى بر شما واجب نیست، مگر اینکه اشتباه ناشى از جهل او به آن حکم باشد که در این صورت احوط ارشاد و راهنمائى وى است
چرا زن نمی تواند امام جماعت شود ؟
بعضى از مراجع تقلید به طور کلى امام جماعت شدن زن را بنابر احتیاط واجب، جایز نمىدانند
اکثر مراجع تقلید امامت زن را براى زنان دیگر جایز مىدانند. در صورت برپایى نماز جماعت توسط خانم، باید هر یک از افراد به فتواى مرجع تقلید خود عمل کند، یعنى اگر مرجع تقلید یک خانم، اجازه داده، مىتواند پشت سر امام جماعت زن نماز بخواند.شرایط امامت جماعت به طور کلى این است که باید بالغ و عاقل و شیعه دوازده امامى و عادل وحلالزاده باشد و نماز را به طور صحیح بخواند. بنابراین زن می تواند امام جماعت زنان شود ولی نمی تواند برای مردان امامت کند علت و فلسفه آن برای ما مشخص نیست ولی می توان حدس زد که اگر زن امام شود به طور طبیعی اندام زنانه در جلوی مردان و شنیدن صدای زنان تحریک کننده است و نماز را که ذکر و یاد خداوند و خلوت نمودن با او و مبارزه با وسوسه شیطان است ، از حقیقت خود منحرف می کند و این با روح عبادت و پرستش الهی سازگار نیست .
در عین حال در دستورات اصلی تا حد امکان از اختلاط زنان و مردان نهی شده است ، مگر مواردی که ضرورت و نیاز باشد و این مسئله با اختلاط زن و مرد و پیش نماز بودن زنان سازگار نیست.
<-PollItems->
<-PollName->